showcase

Raspisan konkurs za 21.Međunarodni salon antiratne karikature

среда, 05 мај 2021 09:08

03.05.2021.

Kragujevac

POŠTOVANI/A GOSPODINE/GOSPOĐO!

DRAGI PRIJATLJU!

U znak sećanja na veliki zločin u Kragujevcu, u kome su 1941, pre 80 godina, nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada nevinih civila, i sa iskrenom željom da svetom prevlada mir

Spomen park “Kragujevački oktobar”  r a s p i s u j e

 KONKURS XXI MEDJUNARODNOG SALONA

ANTIRATNE KARIKATURE "KRAGUJEVAC 2021"

Međunarodni žiri će od prispelih radova odabrati radove za izlaganje i objavljivanje u Katalogu Salona i dodeliti sledeće nagrade:

Gran pri “Kurir mira” i nagradu od 1.500 evra Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira

Zlatnu plaketu i 1.000 evra

Srebrnu plaketu i 800 evra

Bronzanu plaketu i 500 evra

Nagradu gradonačelnika Bidgošča (Poljska) u iznosu od 750 evra

Nagradu grada Ingolštata (Nemačka) u iznosu od 500 evra

Nagradu grada Bielsko-Biala (Poljska) u iznosu od 500 evra

Nagradu grada Sirena (Francuska) u iznosu od 500 evra

Nagrada grada Piteštija (Rumunija) u iznosu od 500 evra

Nagradu grada Karare (Italija) u iznosu od 500 evra

UKUPAN FOND NAGRADA JE 7.050 EVRA.

Žiri može dodeliti i određeni broj diploma radovima iz užeg izbora za nagrade.

 

Pravo učešća na konkursu imaju karikaturisti i likovni stvaraoci iz celog sveta koji na antiratnu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima pošalju najviše 3 (tri) rada, koji nisu nagrađeni na drugim međunarodnim konkursima, najvećeg formata A4-A3, u likovnoj tehnici koju sami izaberu, računajući i elektronsku formu, uz originalni potpis. Radovi na poleđini ili u potpisu elektronske forme treba da sadrže podatke o autoru (ime, prezime, godinu rođenja, adresu, telefon/faks, e-mail)

Rok za prijem radova je 17.avgust 2021. godine. Žiriranje će se obaviti 21. i 22. avgusta 2021.

Karikature slati na adresu: SALON ANTIRATNE KARIKATURE,  Desankin venac bb, 34000 Kragujevac, Srbija ili na elektronsku adresu salon@spomenpark.rs .

Radovi prispeli na konkurs se ne vraćaju a Salon zadržava pravo njihovog korišćenja bez posebne naknade.

NAPOMENA: Međunarodni salon antiratne karikature imao je veliku međunarodnu promociju i afirmaciju. Posle proglašenja pobednika, uručenja nagrada i otvaranja  izložbe u Kragujevcu, izložba Salona se postavlja u brojnim gradovima u svetu i u međunarodnim organizacijama. Salon je gostovao u više od 40 gradova u 20 zemalja. Tako je izložba Salona bila predstavljena u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, u izložbenim prostorijama Evropske komisije u Briselu, stalni je gost u Aušvicu (Osvijenćimu-Poljska), Festivala “Svet je šaren” u Ingolštatu (Nemačka), u Piteštiju (Rumunija), poljskim gradovima Bidgošć, Bielsko-Bjala, Plonsk, Vielun, Torunj. Videla ju je publika i u Meksiko Sitiju, Limasolu (Kipar), Berlinu i Drezdenu (Nemačka), Parizu (Francuska), Trijavni (Bugarska), Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Skoplju (Makedonija), Karari i Monte Kasinu (Italija), Nju Hejvenu (SAD), Poltavi (Ukrajina), Mesolongiju (Grčka), Kotoru (Crna Gora), Slovenj Gradecu (Slovenija)...