showcase

Кинеска антиратна карикатура најбоља у Крагујевцу

петак, 23 децембар 2016 09:32

Главна награда, "Весник мира" Међународног салона антиратне карикатуре "Крагујевац 2015" припала је Ксио Јанг Хоу, из Кине. Порука је невино дете које грли свога оца и диже заставу мира.

За 18. Салон антиратне карикатуре приспела су 793 рада 292 аутора из 55 држава са свих континената.

Златну плакету добио је Андреј Попов из Русије, Сребрну плакету освојио је Јово Шкомац, док је Бронзана плакета припала Константину Казанчеву из Украјине.

Жири је радио у саставу Метин Фехер, карикатуриста из Турске и председник Удружења карикатурсита Турске, Југослав Влаховић, карикатуриста, дизајнер и професор Факултета примењених уметности, професор Шпиро Радуловић, карикатуриста, Тошо Борковић, карикатуриста и Миодраг Стојиловић, новинар и публициста, директор Салона.

"Оно што охрабрује у томе јесте сложност карикатуриста из читавог света да ратове и ратнике извргну осуди, подсмеху и руглу и да наговесте један могући бољи свет.

Радови одабрани за излагање и објављивање у каталогу Салона, посебно награђени радови, показују инспиративну разноврсност израза у осуди рата и упозорења на његову погубност по људе и читаву планету", наводи се између осталог у саопштењу чланова жирија.

Виртуелна тура Салон

222

Виртуална тура

mali baner 06